Recept gekregen van de gewichtsconsulent tijdens het afvaltraject wat ik doe.
Echt een herfstklassieker: pompoensoep. En zo simpel te maken dat het bijna lachwekkend is!
Neem 1 kleine pompoen (circa 1 kilo), was deze en snij hem met een groot mes in stukken. Verwijder de zaadjes, maar schil de pompoen niet (veel te veel gedoe en echt niet nodig). Hak 2 teentjes knoflook en 1 ui fijn. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een soeppan of braadpan en fruit de ui, knoflook en 1 theelepel kerriepoeder. Voeg de stukken pompoen toe en bak deze 10 minuten op laag vuur. Voeg 1 liter water en 2 groentebouillontabletten toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep 20 minuten koken en pureer de soep met een staafmixer. Maak de soep op smaak met peper, zout en eventueel tabasco. Serveer met crème fraîche, of met verse geitenkaas.
Variaties:
Wil je zout beperken? Gebruik minder bouilliontabletten, 1 of 1,5 in plaats van 2, experimenteer met andere kruiden.
Maak een oosterse pompoensoep: fruit 1 eetlepel currypasta mee met de ui en knoflook en vervang 400 ml water door 1 blikje kokosmelk. Garneer de soep met verse koriander.
Maak een combinatie van pompoen en wortel, of van paprika en pompoen. Of kijk wat je verder nog aan groente in huis hebt.
Garneer de soep met croutons of uitgebakken spekreepjes.
(wij hebben het nóg niet geprobeerd, maar gaat zeker gebeuren!)
In kweek altijd zelf pompoenen in de tuin (makkie, het is de enige schil waar ongedierte niet doorheen geknaagd komt dus altijd resultaat). En van de binnenkant maak ik dan soep.
Heeeeeerlijk. Helaas moet ik wel iedere keer naar een zak patat voor Julian grijpen, die vind het echt niet te eten.. Dus dit jaar maar een jaartje overgeslagen.
Fijn te lezen dat het ook nog goed voor de heupen is 🙂
Groetjes, Lieke